Uçakta Neden Telefon Kullanılmaz?

Telefon Uçak Modu

Uçakta neden telefon kullanılmaz sorusunun cevabı ve uçakta telefon yasağı ile ilgili merak edilenler yazımızda.

Uçakta Neden Telefon Kullanılmaz?

Mobil pazarın devasa gelişimi ve değişimi ile akıllı telefonlar hayatımızda çok daha büyük bir rol oynamaya başladı. Özellikle de hemen her şeyin dijitale taşındığı günümüzde görevleri ciddi olarak artan bu cihazlar bazı durumlarda insan hayatını tehlikeye atabilecek potansiyelde diyebiliriz.

Bilindiği gibi yüzyılın en büyük icatlarından ve en konforlu ulaşım araçlarından birisi olarak kabul edilen uçaklarda telefon kullanımı ile ilgili katı kurallar var. Peki uçakta telefon kullanmak neden yasaktır?

Uçak yolculuğu yapsın veya yapmasın kalkışlarda ve inişlerde “Cep telefonlarınızı ve elektronik cihazlarınızı lütfen kapatın” tarzında anons yapılır. Uçağın kalkışından ve belirli bir irtifaya ulaştıktan sonra cep telefonu gibi elektromanyetik dalgalarla iletişim kuran cihazların kullanılmasına uçuş boyunca uçak modunda olmak şartıyla izin verilir.

Bunun haricinde uçak modu özelliği olmayan cep telefonları gibi elektronik cihazların ise uçuş boyunca kapalı tutulması gerekir. Peki uçak yolculuğunda neden bu gibi cihazları kullanamıyoruz?

Uçakta Telefon Neden Yasak?

Federal Havacılık İdaresi (FAA) cep telefonu benzeri elektromanyetik dalgalarla iletişim sağlayan elektronik cihazların kullanımını uçaklarda bulunan navigasyon ve iletişim sistemlerine doğrudan etkisi olduğu nedeniyle uzun zaman önce yasakladı. Bu yasak 2013’te bir nebze olsun hafifletilirken uçağın belli bir irtifaya ulaşmasından sonra söz konusu cihazların uçak moduna alınarak kullanılmasına izin verildi.

Uçak modu cep telefonlarının dışarıya sinyal vermesini engelleyerek Bluetooth ve mobil veri gibi bağlantı özelliklerini devre dışı bırakır. Ancak bu cihazların yine de kalkış ve iniş esnasında tamamen kapatılması gerektiğini belirtelim.

Uçakta Telefon Neden Uçak Moduna Alınır?

Yolculuk esnasında uçak modu olmadan cep telefonu kullanmak bilinenin aksine uçağın motorlarının durmasına, düşmesine veya patlamasına sebep olmaz. Ancak görüş mesafesinin büyük ölçüde azaldığı sisli havalarda yalnızca navigasyon sistemi baz alınarak giden bir uçak için ciddi bir tehlike oluşturabilir. Bundan dolayı uçuş öncesinde, uçuşta ve sonrasında herhangi bir risk oluşturmamak için kabin ekibinin uyarıları yerine getirilmesi çok önemli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir