SSL Sertifikası Nedir ve Nasıl Alınır?

SSL Sertifikası

SSL sertifikası nedir ve nasıl alınır sorusunun cevapları ve tüm merak edilenler yazımızda.

SSL Sertifikası Nedir?

İnternet üzerinden alışverişin hayatımıza girmesi ile kişisel veri güvenliğinin önemi daha da arttı. Bu yazımızda kullanıcı güvenliği için geliştirilen SSL (Secure Sockets Layer) sertifikası nedir? SSL sertifikası nasıl alınır? ve SSL sertifikasına sahip internet siteleri güvenilir mi? sorularını sizler için yanıtladık.

Günümüzde internet siteleri HTTP (Hypertext Transfer Protocol) ve HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) protokollerinden birisi ile kullanıcılara hizmet veriyor. Günümüz şartlarında güvenilir olmayan ve kötü niyetli insanların kolay bir şekilde veri çalabildiği HTTP protokolü yerine HTTPS tercih ediliyor. Ayrıca birçok internet tarayıcı HTTP protokolü ile çalışan internet sitelerini güvensiz web sitesi olarak algılıyor ve tarayıcının üst kısmında kırmızı renkte uyarı gösteriyor.

HTTPS protokolü internet sitesi ile kullanıcı arasında güvenli bir bağlantı oluşturuyor. SSL sertifikası kullanıcının internet sitesini ziyaret ettiğinde verilerin değiştirilmediğini onaylamak için kullanılmaktadır.

Genişletilmiş Doğrulama sertifikaları (EV SSL), Kurumsal Doğrulama sertifikaları (OV SSL), Etki Alanı Doğrulama sertifikaları (DV SSL), Wildcard SSL sertifikaları, Çok Etki Alanlı SSL sertifikaları (MDC), Birleşik İletişim sertifikaları (UCC) olmak üzere farklı doğrulama seviyelerinde 6 sertifika türü mevcut.

SSL Sertifikası Nasıl Alınır?

Sunucu tarafında SSL sertifikası kullanmak için birden fazla yöntem bulunuyor. Cloudflare ve Fastly benzeri güvenlik duvarı hizmetlerinden internet siteniz için ücretsiz SSL sertifikası alabilirsiniz. Ayrıca Let’s Encrypt, OpenSSL ve ZeroSSL benzeri platformlardan internet siteniz için SSL sertifikasını ücetsiz oluşturabilirsiniz.

Ücretli SSL sertifikası için RapidSSL, Comodo ve Amazon benzeri şirketleri tercih edebilirsiniz. Kullanıcı tarafında ise SSL sertifikası kullanımı için herhangi bir işlem yapılmasına gerek yok.

HTTPS protokolüne sahip bir internet sitesini ziyaret ettiğinizde adres satırında kilit simgesi veya uyarı simgesi bulunur. Bu simgeye tıklayarak sertifikanın tüm detaylarını ve hangi platform tarafından oluşturulduğunu inceleyebilirsiniz.

SSL sertifika tarihi geçmiş internet sitelerini ziyaret ettiğinizde bilgilerinizi ve kredi kartı bilgilerinizi paylaşmamanızı öneriyoruz.

SSL Sertifikası Bulunan İnternet Siteleri Güvenli mi?

SSL sertifikaları her ne kadar kullanıcılarla internet siteleri arasında güvenli iletişim sağlasa da tam anlamı ile koruma sağlıyor diyemeyiz. Ücretsiz SSL sertifikası kullanmak mümkün olduğu için bazı kötü niyetli kişiler oluşturdukları internet sitesinde SSL sertifikası kullanarak kullanıcıları yanıltabiliyor.

Alışveriş sitesi adı altında oluşturulan bazı kötü niyetli internet siteleri ve Phishing için kurulan web siteleri de SSL sertifikasına sahip olabilir. Giriş yaptığınız internet sitesinin güvenilir olduğundan kesin olarak emin olmadan kredi kartınızla kesinlikle alışveriş yapmamalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir