if ingilizce bir terimdir ve türkçe karşılığı eğer anlamına gelir. Çalışma mantığı ise; eğer verdiğim koşul gerçekleşiyorsa şunları, gerçekleşmiyorsa bunları yap demektir. Basitçe yaptığı iş budur. else ifadesi eğer verilen koşullar gerçekleşmediyse o zaman yapılacak işlemleri ifade eder.
if Kullanımı:
<?php if (koşul belirtiriz) { echo "buraya koşula göre yapılması gereken işlemler yazılır"; } else { echo "koşul gerçekleşmediyse yapılacak işlemler"; } ?>
Örnek:
<?php $sayi = 5; if($sayi==5) { echo "sayı değeri 5"; }else{ echo "sayı değeri 5 değil"; } ?>
Örneğimizde $sayi isimli değişkene 5 değerini atadık. Daha sonra if ile değerin 5’e eşit olup olmadığını sorguladık. Bu kodları test ettiğinizde ekrana “sayı değeri 5” ifadesi yazılacaktır. Eğer $sayi değişkenini 5’den farklı bir sayı yaparsanız o zaman else kısmı devreye girecek ve ekrana “sayı değeri 5 değil” yazacaktır.
elseif kullanımı:
elseif; if komutu ile birlikte birden fazla koşulu kullanmamızı sağlar.
Örnek:
<?php $sayi = 5; if($sayi==5) { echo "sayı değeri 5"; } elseif($sayi==6) { echo "sayı değeri 6"; } else{ echo "sayı değeri 5 veya 6 değil"; } ?>
Örneğimizde $sayi değişkeni eğer 5 ise ekrana “sayı değeri 5”, $sayi değişkeni 6 ise ekrana “sayı değeri 6”, her ikisi de değilse ekrana “sayı değeri 5 veya 6 değil” yazmasını belirttik.
Makalenin çalışma dosyalarına http://www.celalyurtcu.com/dosyalar/if-else.zip adresinden ulaşabilirsiniz.