
Tüm hakları Türkiye‘ye ait olan yerli ve milli otomobilimiz sonunda tanıtıldı.
Yerli otomobil yaklaşık 60 yıllık bekleyişten sonra resmiyet kazandı. Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) tarafından Kocaeli Gebze’de düzenlenen etkinliğe Cumhurbaşkanı Erdoğan ve üst düzey bürokratların yanı sıra 1000’in üzerinde misafir katıldı.
Ülkemiz öz kaynaklarını kullanarak üretilecek olan yerli otomobilin bir faydası da ülkemize sağlayacak olduğu istihdam. Yerli otomobil fabrikasında 5 bine yakın vatandaşımız istihdam edilecek. https://isadresi.net/yerli-otomobil-is-ilanlari-ve-is-basvurusu/ sayfası üzerinden ne zaman alımların gerçekleştirilecek ve bu alımlara nasıl başvuru yapılabileceği hakkında detaylı bilgiler mevcut.
Yerli Otomobil Teknik Özellikleri
Yeni nesil otomobillerle benzer olarak konsol tamamen ekranlarla donatılmış. Üst tarafta 3 tane ekran yer alırken, hemen alt kısımda multimedya ve navigasyon ekranı bulunuyor. Analog gösterge olmayan araç, dijital veya halk arasında hayal gösterge olarak bilinen teknolojiye sahip.
Aracın direksiyonu ve koltuğundaki TOGG logoları dikkat çekerken, ekranların tamamı dokunmatik. Ayrıca araçlarda standart bir ayna yer almıyor. Her iki tarafa yerleştirilen kameralardan gelen görüntü sürücüye sunuluyor.
Anahtarsız giriş özelliğine sahip olan otomobilin kapısındaki cam tuşlarının lale şekli ve hoparlör bölmesinde Türk motiflerine yer verilmesi oldukça hoş.
180 km/s azami hıza ulaşabilen otomobil geri kazanımlı frenleme sistemi ile geliyor. Özellikle Tesla kullanıcılarının yakından tanıdığı bu özellik, rejeneratif frenleme olarak adlandırılıyor. Frene basıldığında açığa çıkan enerji, alternatör tarafından elektriksel enerjisine dönüştürülerek tekrar depolanıyor. Bu sistemin yerli otomobilin menziline yüzde 20’ye kadar katkı sağladığı belirtildi.
2 Farklı Motor Seçeneği: Arkadan İtişli ve 4 Çekişli
Tüm tekerlerden yani 4 çekişli motora sahip olan model, 400 beygir gücünde ve 0 – 100 km/s hıza 4.8 saniyede ulaşabiliyor. Arkadan itişli motora sahip olan yerli araba ise 200 beygir gücünde 0 – 100 km hıza 7.6 saniyede ulaşıyor.
Lityum iyon pil‘lerden (Li-ion) güç alan yerli otomobil 300 km+ ve 500 km+ olmak üzere 2 farklı menzil seçeneği sunuyor. Otomobilin elektronik güç ünitesinde tamamen yerli yazılım kullanılıyor.
2030’a Kadar 5 Farklı Modele Ulaşılacak
Yerli otomobil SUV olarak 2 farklı motor seçeneği ile piyasaya çıkacak olsa da, 2030 yılına kadar 5 modele ulaşılacak. Böylece SUV’dan başlayan ve Sedan’dan MPV’ye kadar uzanan geniş bir ürün yelpazesine ulaşılmış olacak.
3. Seviye Otonom / Hızlı Şarj / İnternetten Güncelleme
Hızlı şarj teknolojisi ile 30 dk içinde şarj olabilen otomobil, bu sayede kullanıcılara büyük bir avantaj sağlayacak. Aynı zamanda internet üzerinden güncelleme alabilen yerli otomobil, ileri sürüş destek sistemleri ile 3. seviye otonom sürüş teknolojisine hazır.
İnternetten güncelleme, Tesla’nın araçlarında karşımıza çıkan bir özellikti. Yerli otomobilde IoT / Nesnelerin İnterneti’ne önem verilmesi büyük bir gurur.
Kendi segmentinde en uzun aks mesafesi ve en geniş iç hacime sahip olan yerli otomobil, toplam sahip olma maliyetinin uygunluğu ile de oldukça dikkat çekiyor.
Yerli Otomobilin Adı Ne?
Etkinlikte yerli otomobilin adı açıklanmadı. Bu konuda çalışmaların devam ettiği ve marka lansmanının 2020’de yapılacağı duyuruldu. Yerli otomobil fabrikası 2021 yılında açılacak ve 2022 yılında ilk araç üretilecek. TOGG CEO’su Gürcan Karakaş açılış konuşmasında kullanıcıların en çok merak ettiği, şarj istasyonu sorununa değindi. 2020’ye kadar Türkiye’de şarj istasyonu sorunu kalmayacağını belirtti.
Yerli Otomobilin Fiyatı Ne Kadar?
Maalesef tanıtım etkinliğinde yerli otomobil fiyatı hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı. Ancak daha önce yapılan tahminler 150 bin TL – 200 bin TL arasında olacağına işaret ediyor. Sedan ve SUV olmak üzere 2 farklı tasarım ve 2 farklı motor seçeneği ile karşımıza çıkan aracın ilk teslimatı 2020’de gerçekleştirilecek.
Yerli Otomobil Nerede Üretilecek?
Otomobilin nerede üretileceği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yayınlanan kararla ortaya çıktı. Yerli otomobilin üretim tesisi Bursa‘ya kurulacak ve TOGG tarafından yapılacak yeni yatırım 22 milyar TL olacak.
Tabi devlet yerli otomobile büyük destek sağlıyor. Fabrika için yatırım başlangıç tarihi 30 Ekim 2019 olarak belirlenirken, süresi 13 yıl olarak belirtiliyor. 4.323 kişinin çalışacağı fabrikada, 300 nitelikli personel istihdam edilecek.
Toplamda 5 model üretilecek ve üretim bantlarından yılda 176 bin otomobil çıkacak. Gümrük Vergisi muafiyeti, KDV istisnası,10 yıllık Gelir Vergisi stopajı desteği ve alım garantisi gibi destekler üretimi kolaylaştıracak.
Yatırıma katkı tutarının da bir limiti olacak. Tutar 31 Aralık 2032 tarihine kadar azami 960 bin araç için kullanılmak üzere, hak edilen yatırıma katkı tutarının yüzde 56,5’ini geçemeyecek.
Nitelikli personel desteği de sağlanacak. Her nitelikli personel için asgari ücretin brüt tutarının 20 katını geçmemek üzere ve 5 yıl süreyle istihdam sağlanacak.
Yeni fabrika için faiz desteği uygulaması da başlıyor. Bir ya da birden fazla aracı kurumdan 31 Aralık 2027 tarihine kadar kullanılacak krediler için ödenen faiz ve kar payının yüzde 80’i Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından karşılanacak. Tabi buradaki kredi miktarının, sabit yatırım tutarının yüzde 13’ünü aşmaması gerekiyor.
Alım garantisi de sunulacak destekler arasında. Bu kapsamda Devlet Malzeme Ofisi (DMO) tarafından 31 Aralık 2035 tarihine kadar 30 bin adet yerli otomobil alınacak.