WordPress İle Blog Nasıl Açılır?

Wordpress İle Blog Nasıl Açılır

WordPress ile blog nasıl açılır sorusu kolay ve hızlı şekilde blog sahibi olmak isteyenler tarafından önem taşıyor. Günümüzde WordPress açık kaynak kodlu oluşu ve hazır sistemi ile blog kurmak isteyenler için en avantajlı sistem olarak öne çıkıyor. Basit şekilde WordPress üzerinden blog kurulumu tamamlayarak sitenize sahip olabilirsiniz.

WordPress İle Blog Açma Adımları

WordPress ile blog nasıl açılır sorusu için iki yanıt vermek mümkündür. İlki; WordPress.org üzerinden ücretsiz şekilde açacağınız adımdır. Bu durum WordPress ile tanışmanız ve nasıl kullanılacağını öğrenmeniz için yardımcı olabilir. Ancak alan adınız wordpress.org uzantılı olur ve sunucunuz da oldukça kısıtlı bir limite dahil olur. Aynı şekilde WordPress kurallarına uymayan bir site açtığınızda da siteniz kapatılacaktır.

İkinci ve daha doğru olan yöntem domain ve hosting alarak sitenizi açmaktır. Bunun için öncelikle bir hosting ve domain firmasından alan adı ile sunucu almanız gerekir. Genel olarak Linux sunucular işinizi görecektir. Ancak günümüzde hosting firmaları WordPress siteler için daha sorunsuz çalışma yapılması için WordPress hosting paketleri de sunmaktadır. Bu paketlerde sunucu özellikleri tamamen WordPress’e entegre edildiğinden daha fazla verim alabilirsiniz.

Alan adınıza ve sunucuya karar verdikten sonra size cPanel bilgileri iletilecektir. Eğer cPanel’e sahip olan bir hosting seçimi yaptıysanız iki şekilde kurulum yapabilirsiniz.

WordPress Kurulumu Nasıl Yapılır?

WordPress kurulumu için elinizde iki seçenek bulunuyor. İlki doğrudan FTP üzerinden WordPress dosyalarını yüklemek, diğeri ise cPanel üzerinden WordPress kurulumunu gerçekleştirmek. FTP üzerinden WordPress yüklemek için WordPress resmi sitesinden indirdiğiniz en son sürümü FTP’ye atarak alan adınızı tarayıcıya yazarak kurulum işlemlerine başlamalısınız. WordPress hazır bir sistem olduğundan kurulum ekranında gerekli olan kullanıcı adı ve şifresi gibi bilgileri girdikten sonra hızlı bir şekilde kurulum tamamlanacaktır.

Diğer bir yöntem ise özellikle hosting ile daha uyumlu çalışması için cPanel üzerinden kurulum yapmanızdır. Bunun için de cPanel’e giriş yaptıktan sonra Yüklemeler kısmından WordPress’i seçebilirsiniz. Kurulum dizini otomatik olarak wp uzantılı çıkacaktır. Buraya çok dikkat etmelisiniz. Eğer kurulum uzantısını değiştirmezseniz alanadi.com şeklinde sitenize giriş yapamazsınız, siteniz alanadi.com/wp şeklinde açılacaktır. Bunu ortadan kaldırmak için wp uzantısını silerek doğrudan alan adınıza kurulum yapmalısınız.

Eğer alt alan adına kurulum yapıyorsanız bu durumda da alt alan adını kurulum ekranından seçmeniz gerekir. Örneğin blog diye alt alan adı oluşturduğunuzda WordPress kurulumu yapılacak dizin blog.alanadi.com şeklinde gözükmelidir.

Gerekli olan kullanıcı adı, şifre, dil seçeneği ve eposta ayarlamalarını da yaptıktan sonra kurulum tamamlanacaktır.

WordPress Kurulumu Sonrasında Yapılacaklar

WordPress ile blog nasıl açılır sorusu ana kurulum bittikten sonra da önemli. Kurulumu FTP veya cPanel üzerinden yaptıktan sonra gerekli ayarlamaları yapmanız gerekiyor. Kurulum sonrasında siteniz açılmıştır ancak bu haliyle pek çekici gelmeyecektir. Öncelikle tema yükleyerek sitenizi daha çekici hale getirebilirsiniz. WordPress temaları ücretli ve ücretsiz olarak bulunabilir. Ücretli temalar çok daha gelişmiştir ve ücretli olanları seçmeniz tavsiye edilir. Ayrıca ücretli temaları Import Demo seçeneği sayesinde çok kısa süreler halinde kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Temayı yükledikten sonra ise gerekli eklenti ve bileşen ayarlarını da yaparak yazılarınızı yayınlamaya başlayabilirsiniz. Kurulum sonrasında tüm işlemler gerekli olmadıkça FTP üzerinden değil WordPress’in kendi yönetici panelinden sağlanmaktadır.