Ses Hızını Aşan Yeni Yolcu Uçağı: Boom Overture

Boom Overture

ABD‘li Boom Supersonic isimli şirket ses hızını aşan yeni yolcu uçağı Boom Overture‘ı tanıttı.

Ses Hızını Aşan Yeni Yolcu Uçağı: Boom Overture

Uçaklar uzun zamandır hayatımızın önemli bir parçası durumunda. Yolcu taşımacılığında kullanılmaya başlanmasından itibaren uçaklar uzak mesafeli yolculukların vazgeçilmezi oldu. Kara veya deniz yolu üzerinden belki de günlerce sürebilecek yolculuklar uçaklarla birkaç saatte tamamlanıyor. Bu sürenin çok daha kısalması için çalışmalar yapan Boom Supersonic firması ses hızını aşan yeni yolcu uçağı ile dikkat çekmeyi başarıyor.

Boom Overture 2.000 KM/s Hızın Üzerine Çıkabiliyor

Boom Supersonic şirketi yeni yolcu uçağının prototipine resmiyet kazandırdı. Tanıtılan yeni uçak 2 bin km/s hızın üzerine çıkabiliyor. Bu hızla uçulduğunda Atlas Okyanusu yalnızca 3.5 saatte aşılabilecek. Yolcu uçaklarında yeni bir döneme işaret eden Boom Overture 2029’da kullanılmaya başlanacak.

Boom Supersonic firmasının yeni yolcu uçağı 26 milyon saatlik yazılım simülasyonu, 51 tasarımsal değişiklik ve 5 rüzgar tüneli testinden sonra ortaya çıktı. Yeni yüksek hızlı süpersonik yolcu uçağı kısa bir süre önce düzenlenen Farnborough International Airshow havacılık fuarında tanıtıldı. Boom Supersonic şirketi yeni modelini “ekonomik ve çevresel olarak sürdürülebilir bir süpersonik uçak” olarak ifade etti.

Süpersonik Yolcu Uçağı 4 Motordan Güç Alıyor

Boom Overture

Boom Overture uçağın su üzerinde Mach 1.7 (2.092 km/s ) hızla ve karada Mach 1‘in (1.239 km/s) hemen altında seyretmesini sağlayan kanatlarına yerleştirilen 4 güçlü motora sahip. Bu 4’lü motor tasarımının performansın haricinde maliyetleri düşürürken gürültüyü de azalttığının altı çizildi.

60 bin fit yükseklikte uçabilen yeni uçağın 65 ile 80 arasında yolcu kapasitesine sahip olacağı belirtildi. Firma ayrıca yeni yüksek hızlı uçaklarında dünyanın ilk gürültü azaltma sisteminin kullanılacağını açıkladı. Boom Overture böylece ses hızı (1.235 km/s) altında uçan uçaklarla aynı gürültü seviyelerini yakalayacak.

Uçağın gövdesi de performansını artırmak içinm mümkün olduğunca aerodinamik tasarlanmış. Ön kısımda sivri bir burna sahip olan uçağın arka kısımda da daralarak son buluyor. Böylece rüzgar direnci en aza indirilen uçağın kanatları da hem yüksek hem de düşük hızlarda en iyi dengeyi sağlayabiliyor.

Uçakta Yakıt Olarak SAF Kullanılacak

Yeni uçak ayrıca geleneksel metallerden daha güçlü, daha hafif ve termal olarak daha kararlı olan karbon kompozit malzemelerden imal edilecek. Sürdürülebilirlik ön planda tutularak tasarlanan uçakta yakıt olarak SAF (sürdürülebilir havacılık yakıtı) kullanılacak.

2029’da İlk Yolcular Taşınmaya Başlanacak

Süpersonik yolcu uçağının 2025’te üretilmeye başlanması ve 2026’da havalarda olması hedefleniyor. 2029’da ise yeni uçağın süpersonik hızlarda yolcu taşımaya başlaması bekleniyor. 2 bin km/s hızın üstüne çıkan son yolcu uçağı Concorde 1976’da hizmete girmiş ancak 2000 yılında Paris-Charles De Gaulle Havalimanı’ndan kalkışından 1,5 dk sonra geçirdiği kazadan sonra uçuşları durduruldu. Güvenilirliğinin az, maliyetinin yüksek ve sınırlı yolcu kapasitesinden dolayı üretimden kaldırıldı. Concorde uçaklarının son ticari uçuşu 2003 yılında yapılmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir