Teknolojinin giderek geliştiği günümüzde, kendimize ait verileri ve bilgileri geçici veya uzun süre depolamak isteriz. Bu bağlamda teknolojik aletlerimiz imdadımıza yetişmektedir. Bilgisayar dünyasında, en önemli unsurlardan biri de depolamadır. Kullandığımız birçok program ya da kendimize ait veriler bilgisayarın hafızası sayesinde çalışmaktadır ve depolanmaktadır.
Hafıza (Bellek Nedir?)
Bilgisayar, telefon vb. teknolojik aletlerde programların çalışmasına, geçici veya önemli ve uzun süre kalıcı duracak bilgilerin depolanmasına olanak sağlayan alana hafıza (bellek) denir. Bilgisayarlar içerisinde RAM ve ROM olmak üzere iki çeşit hafıza yani bellek yer almaktadır.
RAM Nedir?
RAM, “Random Access Memory” kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Türkçe karşılığı ise Rastgele Erişimli Bellek‘tir. Kullanılan programların, verilerin ve işletim sistemlerinin geçici olarak depolanabildiği bellektir.
RAM’in içeriğini kontrol altında tutabilmesi ve koruyucu olabilmesi için sürekli elektrik akışına maruz kalmalıdır. Bu yüzden bilgisayar çalıştığı sürece içerisindeki bilgileri korumaktadır.
RAM Çeşitleri Nelerdir?
RAM bellekler, SRAM (Statik RAM) ve DRAM (Dinamik RAM) olmak üzere 2 temel çeşidi vardır. SDRAM, DDR RAM, DRD RAM, PSRAM, RLDRAM, SGRAM diğer alt çeşitleridir.
Boyutuna Göre RAM Bellekler
30 pinli SIMM Bellek
72 pin SIMM Bellek
168 pin DIMM Bellek
Üzerindeki Yongalara Göre RAM Bellekler
Standart RAM Bellek, EDO RAM Bellek
SDRAM Bellek, RDRAM Bellek
Pariteli RAM Bellek
Hata Düzeltmeli (ECC RAM) Bellek
SPD’li RAM Bellek.
ROM Nedir?
ROM, “Read-only Memory” kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Bilgisayara verilerin önceden işlendiği, Salt Okunur Bellek olarak adlandırılan bellektir. Bilgisayar kapalı olsa veya ani elektrik kesintilerinde bile verilerin içeride tutulmasını ve korunmasını sağlamaktadır.
ROM Çeşitleri Nelerdir?
Genel olarak 4 çeşidi bulunmaktadır. Bunlar:
MPROM
PROM
EPROM
EEPROM / FLASH ROM
Ram ve Rom Farkları Nelerdir?
1) Çalışma tipleri birbirinden farklıdır. RAM’ de bulunan verileri değiştirebilir veya silebilirsiniz ancak ROM içerisindeki verilere bunları yapamazsınız. ROM’daki verileri yalnızca okuyabilirsiniz. Bu yüzden ROM’a “Salt Okunur Bellek” denmektedir.
2) ROM’da yer alan verilere RAM’daki veriler kadar rahat ulaşılamamaktadır.
3) Hız farkları vardır. RAM, ROM’dan daha hızlı çalışmaktadır ve bilgisayarın işlem hızını yükseltir.
4) RAM bellek, ROM bellekten daha fazla veri depolamaktadır.
5) RAM bellek, ROM bellekten veri yazarken daha sağlıklı ve iyi işlev görmektedir.
6) Görünüşleri de birbirinden farklıdır. RAM bellek, ROM bellekten ebat olarak daha büyüktür.