Uzun zamandır merakla beklenen Sony‘nin ara nesil yeni oyun konsolu PlayStation 4 Pro incelemesi sizlerle. Cihazın tüm detayları ve satış fiyatı incelememizde.
PlayStation 4 Pro sadece bir oyun konsolu değil. Öncelikle bunu bilmek gerekiyor. Artık yaşadığımız çağda her yıl yepyeni teknolojik gelişmeler oluyor. Ekran kartı üreticileri ciddi yatırımlarla sık sık mimari değiştiriyor. PC’ler güçleniyor ve oyunların teknik kapasitesi artıyor.
Standart PS4’ün son derece yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Ama günümüzde yeterli kelimesi teknoloji dünyası için hiçbir anlam ifade etmiyor. PC oyuncuları, oyunları PS4’ün neredeyse iki katı bir grafik kalitesi ve her zaman için daha yüksek kare oranlarıyla oynarken bunu düşünmek gerekiyor.
Aslında düşündüğümüzde PS4 Pro fiyatı o kadar da büyük fark vermiyor. Peki bir ara nesil konsol fikri ne kadar mantıklı? Geçtiğimiz aylarda 1.499 TL olarak satışa sunulan PS4 Slim’in üzerine sadece 200 TL’lik bir fark ödeyerek, 1.699 TL’sine geliştirilmiş PS4 Pro’yu satın alabiliyorsunuz. Üstelik 1 TB sabit disk, ekstra USB portu ve optik ses çıkışı sağlanıyor. PS4 ve PS4 Pro zaten bu noktada ayrılıyor. PS4 iyi iken PS4 Pro daha iyiyi amaçlıyor. Kısaca PlayStation 4 Pro yeni bir konsol neslini açmıyor, sadece var olan model üzerine ciddi geliştirmeler sunuyor.
PlayStation 4 Pro Özellikleri
Şimdilik tek renk seçeneği ile sunulan PlayStation 4 Pro, Jet siyahı dediğimiz mat bir renk kullanıyor. CUH-7000 ürün koduna sahip olan cihaz, tek yongalı özel bir AMD işlemci kullanıyor. Potansiyeli Pro için arttırılan 8 çekirdekli Jaguar işlemciye, 8 GB GDDR RAM eşlik ediyor. 1 TB depolama alanı sunan PlayStation 4 Pro, 4.20 TFLOPS’lu AMD polaris mimarili bir grafik arabirimi kullanıyor. Yaklaşık 3.3 kg olan cihaz, 295 mm genişliğe, 55 mm yüksekliğe ve 327 mm uzunluğa sahip. Bu kez PlayStation 4 Pro ile üç adet yüksek hızlı USB 3.1 portumuz bulunurken, ek olarak cihaza bir adet AUX portu eklenmiş. 4K ve HDR destekli HDMI 2.0 bağlantı noktası kullanan oyun konsolu aynı zamanda optik çıkışa da sahip. 802.11ac Wi-Fi desteği sayesinde de artık kablosuz bağlantılarda artık 5 GHz destekleniyor.
Tasarım noktasında PS4 ile aynı çizgileri kullanmasına rağmen, PlayStatation 4 Pro bazı önemli farklar barındırıyor. Sanki PS4’ün üzerine kat çıkılmış gibi duran oyun konsolu, yine aynı sadelik ve şıklığı koruyor. Yüksek donanımına rağmen ciddi bir alan kaplamayan PlayStation 4 Pro, en büyük farkını zaten boyut olarak büyümesinden alıyor. Cihazın açma/kapama ve disk çıkartma tuşları bu kez alt alta değil, biri sağa biri de sola olmak üzere konumlandırılmış. Bu iki katlı tasarımda sağ alt köşede ise iki adet USB 3.1 bağlantı portu dikkat çekiyor. İkinci katta ise sadece disk yuvası bulunuyor. PS4’ün üs kısmında bulunan durum LED’i ise bu kez cihazın hemen önüne konulmuş.
Sağ ve sol kısımda ise yine konsolun havalandırma ızgaraları bulunuyor. PlayStation 4 Pro’da bu noktadaki tek fark cihazın sağ kısmında yer alan ve zekice tasarlanmış AUX çıkışı. PlayStation ile özdeşleşen logoların arasına konulan AUX çıkışı son derece şık görünüyor.
PlayStation 4 Pro’nun arka kısmında ise temel giriş ve çıkışlar yer alıyor. Güç tüketimi artık 310 watt’a kadar çıkabildiği için güç girişi yıllar sonra ilk kez değiştirilmiş. Bunun dışında HDR/4K uyumlu HDMI 2.0 bağlantı noktası arka kısımda yer alıyor. Optik ses çıkışı, PlayStation kamera bağlantısı ve USB 3.1 yuvası da yine burada yer alıyor.
Öncelikle kağıt üzerinde iki sistemi yan yana koyduğumuzda ciddi farklar bulunduğunu görüyoruz. PlayStation 4 Pro çekirdek hızı arttırılmış ve daha hızlı RAM’ler kullanılmış. İşin grafik arabirimi kısmında bu kez 4.2 Teraflop’luk bir AMD erkan kartı görüyoruz. PS4 Pro 2.28 kat daha hızlı ve güçlü bir konsol, elbette kağıt üzerinde.
PlayStation 4 Pro Artıları
4K ve HDR desteği
Güçlü donanım ve oyunlarda performans farkı
USB 3.1 ve 5 GHz Wi-Fi desteği
Tasarım açısından başarılı
PlayStation 4 Pro Eksileri
Cihazın kaderini oyun yapımcıları belirleyecek
İlk başta bu şekilde çıkabilir miydi? sorusu can sıkıcı
PlayStation 4 Pro (PS4 Pro) Teknik Özellikler
İşlemci: 8 çekirdekli x86-64 AMD Jaguar
Grafik kartı: 4.20 TFLOPS, AMD Radeon bazlı ekran kartı
Hafıza: GDDR5 8 GB
Depolama alanı: 1 TB
Boyutlar: 295 × 55 × 327 mm
Optik sürücü: BD × 6 CAV, DVD × 8 CAV
Giriş/Çıkış bağlantıları: USB (USB 3.1 Gen.1) port × 3, AUX port × 1
Güç tüketimi: En yüksek 310 W
Video çıkışı: 4K/HDR destekli HDMI, DIGITAL OUT
Fiyat: 1.699 TL