Ölü Piksel Testi Nasıl Yapılır?

Ölü Piksel

Ölü piksel testi nasıl yapılır sorusunun cevabı ve tüm merak edilenler yazımızda.

Ölü Piksel Nedir?

Yeni bir dizüstü bilgisayar ya da monitör aldıysanız ve görüntüde bir sorun olduğunu düşünüyorsanız ölü piksel testi ile gerçekten bir sorun olup olmadığını anlayabilirsiniz. Ölü piksel testinin sonucunda bir sorun ortaya çıkarsa dizüstü bilgisayarı ya da monitörü aldığınız şirkete iade edebilirsiniz ya da değişim yaptırabilirsiniz.

Dizüstü bilgisayar, akıllı TV ve diğer monitörlerdeki görüntüler binlerce küçük pikselin bir araya gelmesi ile oluşuyor. Tek bir pikselde oluşan sorun, o an için görüntü üzerinde büyük bir olumsuz etki yapmaz ancak ölü piksel testi sonucu görülen problem, ilerleyen günlerde daha büyük sorunların habercisi olabilir. Bunun nedeni ise tek bir ölü piksel bile bir arıza olduğunun göstergesidir.

Peki ölü piksel testi nasıl yapılıyor? Ölü piksel testi, her kullanıcının evinde kendi imkanları ile kolayca yapabileceği bir testtir. Böyle bir testi yapabilmek için herhangi bir ücret ödemenize de gerek yok. Ölü piksel testi yapabileceğiniz birçok farklı internet sitesi ve video var. Ekranında bir sorun olduğunu düşünenlerin kolayca yapabileceği ölü piksel testi nasıl yapılır sorusunu sizler için cevapladık.

1. Adım: Ekranınızı Tamamen Temizlediğinizden Emin Olun

Ölü piksel testi esnasında ekranda görülen ve ölü piksel zannettiğiniz siyah bir nokta, aslında ekrana yapışmış bir toz olabilir. Bu nedenle testi yapmadan önce ekranı tamamen temizlediğinizden emin olmalısınız.

2. Adım: Ölü Piksel Testi İnternet Sitesini Açın

Ölü piksel testi renkler üzerinden hazırlanan temel bir test olduğu için konu ile ilgili birçok farklı kaynakta test bulabilirsiniz. Her biri temel olarak aynı testi yapmak üzere tasarlanmışlardır. Buraya tıklayarak web sitesini açtıktan sonra ölü piksel testini başlatın ve yönlendirmeleri adım adım izleyerek testi tamamlayın.

Ölü Piksel Testi Videosu

Yukarıda adresini verdiğimiz ölü piksel testi sitesinin haricinde bu işlemi ölü piksel testi videosu ile de yapabilirsiniz. Aşağıdaki videoyu tam ekran yapıp video ile de aynı testi yapabilirsiniz.

YouTube benzeri birçok farklı video platformunda ölü piksel test videosu bulabilirsiniz. Videoyu başlattığınızda karşınıza sırayla birçok farklı renk çıkacak. Renklerin sırayla geçmesine izin verin ve testi sonuna kadar uygulayın. Videoyu durdurduğunuzda oynatıcı da açılacağı için renk değişimleri olabilir. Bu nedenle durdurmadan ya da ileri / geri alma işlemi yapmadan testi tamamlamalısınız.

3. Adım: F11 Tuşu İle Testi Tam Ekran Yapın

Ölü piksel testi yapmak için bir video kullanıyorsanız oynatıcıdaki tam ekran butonunu kullanabilirsiniz. Eğer bu testi bir internet sitesinden yapıyorsanız, testin ekrandaki tüm pikselleri kapsadığından emin olmak için F11 tuşuna basmalısınız. Test tamamlandıktan sonra tekrar F11 tuşuna basarak tam ekrandan çıkabilirsiniz.

4. Adım: Test Tamamlanana Kadar Devam Edin

Herhangi bir cihaz ekranında gördüğünüz renkler siyah, beyaz, kırmızı, yeşil ve mavi gibi ana renklerden ve bu renklerin karışımından oluşuyor. Bu nedenle ölü piksel testi esnasında karşınıza bu temel renkler çıkacaktır. Daha net bir görüntü elde etmek için ekran parlaklığını arttırabilirsiniz.

5. Adım: Ölü Piksel Tespit Ederseniz Üretici Firma İle İrtibata Geçin

Ölü piksel testinde ekrana dikkatle bakın. Herhangi bir siyah, beyaz ya da normal olmayan farklı bir renkte nokta görürseniz bunun anlamı, o noktanın bir ölü piksel olduğudur. Emin olmak için farklı kaynaklardan da test yapabilirsiniz. Emin olduktan sonra üretici firma ile irtibata geçerek iade veya değişim talep edebilirsiniz.

Ekranda Ölü Piksel Neden Oluşur?

Dizüstü bilgisayarda, akıllı TV’de ve diğer monitörlerde ölü piksel oluşmasının en çok karşılaşılan nedeni fabrika üretim hatasıdır. Yani cihazın üretimi esnasında yaşanan bir sorun ya da yapılan bir dikkatsizlik ekranda ölü piksel oluşmasına neden olabilir. Monitörde ölü piksel oluşumunun diğer bir nedeni ise çarpma, düşme gibi kullanıcı kaynaklı kazalardır. Cihaz, böyle bir kaza ile aldığı darbe sonucu ölü piksel sorunu ortaya çıkarabilir. Hatta böyle bir durumda cihazda birkaç tane değil, oldukça geniş alana yayılan ölü pikseller oluşabilir.

Ölü piksel sorununu çözeceğini iddia eden farklı yazılımlar var ancak bu tamamen teknik bir sorun olduğu için ancak ekran içindeki bir parça ya da tamamen ekran değişimi ile kalıcı olarak çözülebilir. Eğer ölü pikselin sebebi fabrika üretim hatası ise ürünü iade edebilir veya değiştirebilirsiniz. Kullanıcı hatası kaynaklı bir sorun ise çözümü için ücret ödemeniz gerekebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir