NASA Astronotları Uzayda Yetiştirilen Marulu Yiyecekler

Uluslararası Uzay İstasyonu‘nda görevine devam eden NASA astronotları, ilk defa uzayda yetiştirilen marulu 10 Ağustos 2015 itibariyle yemiş olacaklar.

nasa-uzay-marul-1

NASA’nın uzun soluklu uzay görevleri kapsamında, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görevlerine devam eden Astronotlar, daha önce yetiştirdikleri ama güvenlik sebepleriyle yemelerine izin verilmeyen mahsüllerden marulu, ilk defa Pazartesi günü yiyebilecekleri açıklandı.

Uzayda Mahsül Elde Edilebiliyor

nasa-uzay-marul-2

Aslında NASA, uzayda mahsül elde edebilme çalışmalarına uzun süredir devam ediyor. Son olarak 2014 yılında, 33 günde elde edilen mahsüller, astronotlar tarafından yenilmesine izin verilmemiş ve Ekim 2014 tarihinde görevinden dönen NASA astronotlarıyla beraber dünyaya getirilmişti.

NASA, elde ettiği bu uzay mahsüllerini detaylı analizlerini yaptıktan sonra, yüzeysel temizlemenin ardından yenilebilir olduğuna kanaat getirmişti. Bu bağlamda, şu anda NASA’nın uzay görevleri kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu’nda konaklayan astronotların, yeniden yetiştirdiği mahsüllerin arasında bulunan marulu Pazartesi itibariyle yiyebilecekleri açıklandı.

Ancak NASA’nın uyarısından yola çıkan astronotlar, söz konusu bu marulları yemeden önce yüzeysel temizlik yapmak durumdalar. Zira yetiştikleri koşullarda bitkilerin yüzeyindeki asit birikimi insan sağlığını negatif etkileyebiliyor.

Böylece ilk defa uzayda yetiştirilen bir bitki insanlar tarafından yenilebilmiş olacak.

NASA Uzayda Üretim Tesisleri Kuracak

NASA’nın bu projesi, esasında Veg-01 kod ismiyle uzun zamandır üzerinde çalışılan bir uzay projesi. Eğer astronotlar herhangi bir olasılık dışı durumlarla karşılaşmazlarsa, NASA’nın ilerleyen yıllar için tasarladığı uzay tarlaları projelerinin yolu böylelikle açılmış olacak.

Uzayda Bitki Nasıl Yetişiyor?

nasa-uzay-marul-3

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yetiştirilen bu bitkiler, kızılötesi yapay LED ışıklandırmalar aracılığında gelişim gösterebiliyor. İstasyon’da ayrılan özel bir bölümde, dünya atmosferine yakın bir alan üretim için oluşturulmuş durumda. Böylece dünyada ki güneş ışıklarının ve atmosfer yapısının benzeri yapay bir ortam bitkilerin gelişimi için hazırlanmış oluyor.

Öyle görünüyor ki NASA, ciddi anlamda uzay yolcuları için sürdürülebilir gıda üretimini uzaydan sağlamayı planlıyor. Önümüzdeki dönemlerde yeni gelişmeler, söz konusu bu uzay tarlalarının ne şekilde oluşturulacağı sorularına da açıklık getirecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir