Laptop Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Laptop Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Laptop alırken nelere dikkat edilmeli sorusunun cevabı ve tüm merak edilenler yazımızda.

Laptop Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

2022’de elektronik bir cihaz satın almak global çip krizi, pandemi ve Türkiye özelinde artan döviz kuru dikkate alındığında oldukça zor bir süreç. Özellikle de fiyatların adeta tavan yaptığı bu süreçte maddi konular ürün seçimini doğrudan etkilemeye devam ediyor. Bilgisayar pazarı da aynı sorunları yaşıyor. Bilgisayar pazarında birçok marka ve model cihaz var. Kullanıcılar genelde fiyat / performans nitelikteki modelleri tercih ediyorlar. Biz de sizlere laptop alırken dikkat etmeniz gerekenleri detaylı olarak aktarmak istedik. Yazımızın devamında tüm detayları öğrenebilirsiniz.

Laptop Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Laptop alırken nelere dikkat edilmeli sorusu kullanıcının ihtiyaçlarına göre cevaplanmalı. Bazılarına göre bir laptop yalnızca internete girmeye ya da sörf yapmaya imkan sunan bir cihazken, bazı kullanıcılar için ise ise bir para kazanma aracı olabilir.

Bunlar gibi sebeplerden dolayı sadece laptop değil tüm elektronik cihazları almadan önce detaylı bir araştırma yapmak çok önemli.

Laptopu Hangi Amaçlar İçin Kullanacağınızı Belirleyin

Her alanda olduğu gibi bilgisayar pazarında da fiyat arttığından laptop satın almadan önce hangi amaçla kullanacağınızı belirlemelisiniz. Eğer yalnızca internette gezinmek, film ya da dizi gibi çok fazla sistem gücü gerektirmeyen işlemleri yapacak bir cihaz arıyorsanız giriş seviye laptoplar işinizi görecektir.

Ancak oyun, çizim ya da Photoshop benzeri GPU ve CPU’yu fazlasıyla kullanan işlemler için üst düzey bir laptop tercih etmeniz gerekecek.

İşlemci Seçimi

Laptop alırken dikkat edilmesi gerekenlerlerin en üst sıralarında işlemci seçimi yer almalı. Çünkü işlemci bilgisayarların beyni niteliğinde. Ayrıca laptoplarda bu bileşenin değişimi, bazı istisnalar dışında mümkün olmaz. Bundan dolayı laptopun işlemcisinin hangi tarihte çıkış yaptığı, hangi işlemler için uygun olduğu ve güç tüketimi ile ilgili detayları net olarak dikkate almak gerekir.

Harici / Dahili Ekran Kartı Seçimi

Günümüz giriş ve orta seviye laptopların büyük bir bölümü dahili GPU’larla gelir. Bunla işlemcinin içindeki bir grafik arabirimi niteliğinde ve üst seviye güç gerektiren işlemler için uygun değildir. Harici ekran kartları modeline göre daha performanslı ve vitesi artırmak isteyen kullanıcıların tercih ettiği tarzda bileşenlerdir.

GPU gücü gerektiren işlemlerde kullanacaksanız laptop almadan önce harici ekran kartlı modellere yönelmeniz çok önemli. Tabii bahsettiğimiz durum 10 yıl önce çıkan harici ekran kartlı bir laptop ile 2022 yılında çıkan ve güncel bir işlemciden güç alan dahili GPU’lu bir laptopta geçerli olmayacaktır. Bundan dolayı iyi bir bilgisayar deneyimi için daima güncel bileşenler tercih etmek gerekiyor.

Ekran Kalitesine Dikkat Edilmeli

Günümüzdeki giriş segment laptoplarının hepsi TN panel ile geliyor. LCD teknolojisinin en eski ürünü konumundaki bu panel sıvı kristallere voltaj verilmesi sonucunda çalışıyor. Ayrıca kullananların da bildiği gibi soluk renkler ve yandan bakıldığında görüntü kaybı gibi sorunlardan dolayı en zayıf panel türlerinin başında gelir. Bundan dolayı bütçeniz yeterliyse alacağınız laptopun en azından TN teknolojisine sahip olmadığından emin olmalısınız.

Boşta RAM Slotu Olması Çok Önemli

Yıllar önce piyasaya sürülen laptoplarda genelde 2 adet RAM slotu olurdu. Böylece ilerleyen zamanlarda ihtiyaç durumunda ilgili donanımı satın alarak laptopa kolay bir şekilde takardık. Ancak zaman geçtikçe anakartlar küçüldü ve bir süre sonra RAM’ler anakarta entegre edilmiş olarak gelmeye başladı.

Bundan dolayı 2022 yılında bir laptop satın almadan önce ilerleyen yıllarda ortaya çıkabilecek RAM ihtiyacını da dikkate alarak laptopun boş bir slotu olup olmadığını öğrenmeniz sizin için faydalı olacaktır. Aksi takdirde ciddi sorunlar yaşayabilirsiniz.

Yazımızda size anlattığımız kriterlerin haricinde iç dizayn, kasa kalitesi, fan sayısı, soğutma performansı, klavye kalitesi, port sayısı, ekran yenileme hızı, RAM miktarı, dahili depolama ve pil ömrü gibi unsurlar da dikkate alınmalı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir