Kablosuz İnterneti Hızlandırma Yöntemleri

Kablosuz interneti hızlandırmak için yapılması gerekenlerin tüm detayları yazımızda.

Türkiye’de internet bağlantısının olmadığı ev sayısı giderek azalıyor. Türkiye İstatistik Kurumu‘nun Ağustos 2017’de yayınladığı rapora göre her 10 evden 8’inde internet bağlantısı var. 2017 Nisan ayında hanelerin %80.7’si evden internete erişim imkanına sahip olmuş. Genişbant internet erişim imkanına sahip hanelerin oranı 2017 yılı Nisan ayında %78,3’i bulmuş. Buna göre hanelerin %40’ı sabit genişbant bağlantı (ADSL, kablolu internet, fiber internet vb.) ile internete erişimi sağlarken, %72,4’ü mobil genişbant bağlantı ile internete erişimini sağlamaya başlamış. Bu bilgilerde gösteriyor ki evde kablolu ya da kablosuz internet kullanımının genel kullanımdaki payı da hatırı sayılır seviyede.

Bu yazımızda kablosuz internet kullanıcılarının karşılaştığı hız sorunlarını çözme konusunda bazı önemli bilgiler vereceğiz. İlk olarak yapılması gerekenlerden bahsedeceğiz. Yavaş internet bağlantısı durumunda ipuçları vererek sorunu çözmeye yardımcı olmaya çalışacağız.

Kablosuz internet hızının normalden yavaş olmasının çeşitli nedenleri olabiliyor. Kullanılan ADSL modem ya da yönlendiricinin üzerinde çalışan yazılımın güncel olmaması, eksik yapılandırılma, modemin bulunduğu ortamdaki parazitler ve ağdaki diğer bazı sorunlar yavaş internet bağlantısına neden olabiliyor.

Modem Ayarlarını Kontrol Etmek

Cep telefonu ile GSM operatörü üzerinden internet bağlantısı haricindeki çoğu zaman cep telefonları da modem üzerinden internet bağlantısı sağlıyor, kullanılan modem oldukça kilit rol oynuyor. Modemin yazılımının güncel olmasından tutun, ayarlarının olması gerektiği gibi olmadığı durumlarda beklenen internet hızından oldukça düşük hızlar ile karşılaşılabilir. Modemde kablosuz ağ güvenliği sağlanmadığı durumda, ağa başkalarının girip internet bağlantısını kullanmasına ve kablosuz internet hızının düşmesine neden olabilir. Ayrıca kablosuz ağda bilginiz dışında başkalarının bulunması güvenliğinizi de tehlikeye sokabilir.

Modemin MTU (maksimum iletim birimi; bir ağ üzerinden iletilebilen tek bir dijital iletişim veri biriminin maksimum boyutu) ayarlarının çok yüksek veya çok düşük ayarlanmış olması modemin performans kaybına neden olabilir. Bu durum internet hızını olumsuz yönde etkiler. Eğer konu hakkında fazla bilgi sahibi değilseniz modem ayarlarında değişiklik yapmadan, fabrika ayarları ile ya da internet hizmeti aldığınız servis sağlayıcının tavsiye ettiği değerlerde kullanabilirsiniz. Modem üzerinde bir ayar değişikliği yapılacaksa, yapılan değişikliklerin not alınması ve gerektiğinde eski haline getirilirken çok yardımcı olacaktır.

Sinyal Parazitlerini Kontrol Etmek

Kablosuz modemin konumlandırıldığı yer ile birlikte ağın yayın yaptığı kanal numarasının da hızda önemli bir etkisi vardır. Kablosuz modemin bulunduğu ortamdaki ev aletlerinin sinyal seviyesinde azalma ve parazite sebep olabileceğini söyleyebiliriz. Gerekirse modemin yerini değiştirmek soruna çözüm olabilir. Günümüzde yalnızca evimizdeki / işyerimizdeki modemlerin sinyalleri değil, çevredeki evlerde / işyerlerinde bulunan modemlerin sinyalleri de internet hızında olumsuz rol oynayabilmektedir. Bu etkeni ortadan kaldırmak için modemin Wi-Fi kanal numarasını değiştirmek, aynı kanaldan yayın yapıp ve parazite neden olan kaynakların etkilerini de ortadan kaldıracaktır.

Kötü Amaçlı Yazılımlar ve Solucanlar

Solucan bilgisayar ağları aracılığı ile bir cihazdan diğerine yayılan kötü amaçlı bir yazılımdır. Ev / işyeri ağında bulunan bilgisayarlara bu tür bir solucan bulaştığında, bilginiz dışında internet trafiği oluşturur. Bu durum aynı zamanda internet bağlantınızın yavaşlamasına neden olabilmektedir. Bilgisayarlarda kötü amaçlı yazılımları bulup kaldırmak için her zaman güncel bir antivirüs programı kullanmaya özen göstermelisiniz.

Bant Genişliğini Sömüren Arka Plan Uygulamaları

Bilgisayarlarda bazı uygulamalar solucanların aksine geri planda çalışarak bazı rutin işlemleri yapmak üzere ayarlanmışlardır. Örneğin antivirüs yazılımlarının güncelleme işlemleri ve işletim sisteminin arka planda güncelleme yapması gibi. Öözellikle oyunlar ve kullanılmayan programlar, çalışmasalar bile arka planda internet bağlantısı trafiği oluşturabilirler. Bu durum hem internetin yavaşlamasına hem de eğer kotalı internet kullanılıyorsa gereksiz kota kullanımına neden olabilir. Yavaş internet durumunda arka planda çalışan uygulamaları kontrol etmek çok önemli.

Modemi ve Diğer Ağ Araçlarını Kontrol Etmek

Evdeki / işyerindeki kablosuz ağda bulunan modem, yönlendirici ve diğer kablolar arızalandığında ağ trafiği olumsuz olarak etkilenir. Bu cihazların arasında bağlantıların doğru olmasına rağmen cihazlardan birisindeki sorun internet hızını etkileyecektir. Daha önce sorunsuz çalışan sistemdeki arızanın ne olduğunu anlarken, sıra ile kullanılan ekipmanları değiştirmek sorunu tespit etme konusunda oldukça yararlı olacaktır.

Yapılan bütün kontrollerde sonuç değiştirmiyorsa, internet servis sağlayıcı ile irtibata geçerek internet hattının kontrol edilmesini talep etmek en doğru yöntem olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir