HAVELSAN ChatGPT’ye rakip olacak ilk yerli yapay zeka modeli MAIN’i resmi olarak tanıttı.
HAVELSAN ChatGPT Rakibi Yapay Zeka Modeli MAIN’i Tanıttı
TSK‘nın yazılım mühendisliği alanındaki ihtiyaçları için çalışmalarıyla bilinen HAVELSAN son 1 yıldır hemen hemen bütün dünyanın yoğunlaştığı teknoloji olan yapay zeka destekli platform arenasına giriş yaptı. Düzenlenen etkinlikte MAIN resmiyet kazandı.
HAVELSAN MAIN Nedir?
Yaklaşık 1 yıldır çalışmaları devam eden yerli yapay zeka sistemi Ankara’da yapılan etkinlikte tanıtıldı. MAIN kurumların kendi iç ağlarında çalışan ve kendi verilerinden beslenen Türkçe tabanlı bir yapay zeka sistemi. Bu platform kurumların gizli verilerini dışarı çıkarmadan kendi verilerini kullanarak yapay zeka uygulamaları geliştirmesine imkan sunuyor.
Yerli yapay zeka veri güvenliğine büyük önem veriyor. Kurumların verilerinin güvenliğini de sağlanıyor ve kurumlarda kullanılan uygulamaların performansını artırıyor. Açık kaynak teknolojisi kullanılarak geliştirilen MAIN dışarıdan herhangi bir üçüncü taraf yazılıma bağlı olarak çalışmıyor. Tamamen yerli verilerin olduğu bir platform olarak kullanılacak.
HAVELSAN MAIN Açık Kaynak Olacak
Yerli yapay zeka platformu MAIN açık kaynak kodlu olarak geliştirildi. Sistem ilk olarak HAVELSAN ve kamu kurumlarında kullanılacak. Yapay zeka alanındaki yerli girişimler talep ederlerse bu altyapıyı kullanabilecek. MAIN akıl yürütme, dil öğrenme, algılama ve planlama sistemleri olmak üzere 4 temel ana bileşenden oluşuyor.
Çeviri modülünde ise yalızca belli başlı dilleri değil hemen hemen bütün diller de olacak. MAIN görüntüleri ve sesi de kullanabiliyor. HAVELSAN’ın büyük dil modeli için patent başvurusunda bulunuldu.
Sınav Sorularını MAIN Hazırlayacak
Yerli yapay zeka‘nın her kurum için farklı kullanım alanları olacak. Kullanımının ise aşağıdaki gibi olması bekleniyor.
- Mevzuatla ilgili bir soru olduğunda yanıtlanması.
- Kurumların sınav soruları hazırlarken soru havuzunda yer alan soruları kullanarak sınav hazırlanması.
- Mülakat yaparken kullanılması.
- Kurum personellerinin işlerini kolaylaştırması.
- CİMER’e gelen şikayetler için gerektiğinde yanıtlama gibi görevleri yapması bekleniliyor.
- İş güvenliği alanında kullanılması.
- Güvenlik alanında yüz arama sisteminde kullanabiliyor olması.
MAIN kurumların ihtiyaçlarına göre düzenlenerek katmanlaştırılacak.