Dürbün Nedir?

Dürbün Nedir

Uzakta bulunan nesne ve kişileri mercekleri yardımıyla çıplak gözle göründüğünden daha büyük göstererek onların seçilmesini ve netleşmesini sağlayan alettir. Yüz yıllardır kullanılan dürbün uzağın daha net görünmesinde avantaj sağladığı için savaşlar dahil birçok alanda kullanılmıştır. Dürbün bir ve ya iki silindirik boru şeklindedir. Dürbünün büyük gösterme yeteneği ve miktarı dürbünün üstünde yazılı olarak bulunur.

Dürbün Çeşitleri Nelerdir?

Dürbün iki mercekten oluşur. Göz yönündeki merceğe oküler, cisim tarafındaki merceğe ise objektif denir. Dürbünler temel olarak yer dürbünü, gece dürbünü ve gök dürbünü olarak 3 kısma ayrılır. Yer dürbünleri her iki gözle bakıldığı için geniş bir görme açısı sağlar. Genelde yer -yüzündeki nesneleri daha büyük görmek için kullanılır. Gök dürbünleri ise daha büyüktür ve daha uzağı, gökyüzünü görebilmek için kullanılır. Gece dürbünleri ise Karanlık ortamlarda ışık varlığı gözün algılayabileceğinin çok altında olduğu için elektron yayan bir foto katot yardımıyla görmeyi arttırır.

Dürbün Nasıl Çalışır?

İçinde ikişer merceği olan iki silindirin birleşmesiyle oluşan dürbün bu mercekleri kullanarak bakılan nesneyi gözün gördüğünden daha büyük hale getirerek görmeyi kolaylaştırır. Bu merceklerin dışta olanına objektif, göze bakan ve içte olanına oküler denir. Ayrıca dürbünün her bir silindirinde iki adet prizma da bulunur.

Objektife gele ışık ve görüntü burada odak noktasına gönderilir ve toplanır. Ancak bu görüntü cismin ters olarak yansımasıdır. Görüntüyü düzleştirmek ise prizmaların görevidir. Buradan görüntü okülere gelir. Bu arada dürbün uzamadığı halde ışığın yolu uzar. Okülere bakan göz görüntüyü olduğundan daha ayrıntılı ve düz olarak görür. Böylece görme olayı gerçekleşir.

Dürbün Hangi Alanlarda Kullanılır?

Dürbünler avcılık, savunma sanayi ve bir -çok alanda kullanılabilir. Avcılıkta bazı tüfeklerin üst kısmına dürbün yerleştirilerek dürbünlü tüfekler kullanılır. Dürbünlü tüfekler avın uzak da olsa daha net bir şekilde görünmesini sağlayarak avlanma olayını kolaylaştırır. Ayrıca askeri üslerin sınır gözlem noktalarında da çeşitli dürbünler kullanılmaktadır. Her dürbünün özellikleri farklıdır. Örneğin uzak mesafe gözlemleri için daha büyük dürbünler kullanılır.

Kaynak: lavivabettv.club

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir