DirectX Nedir?

DirectX

DirectX nedir, ne işe yarar sorularının cevapları ve tüm merak edilenler yazımızda.

DirectX Nedir?

DirectX, Windows işletim sistemini kullananların zaman zaman, özellikle oyun tutkunlarının sık sık karşısına çıkan bir kavram. Yaklaşık 5 yıl öncesine kadar yeni çıkan bir oyunu oynayabilmek için DirectX güncelleme yapmak gerekiyordu. Ancak günümüzde buna gerek yok. Peki DirectX nedir? Günümüzde DirectX güncelleme işlemine neden gerek yok? Merak edilen tüm soruları sizler için cevapladık.

1995’de Windows 95 işletim sistemi ile hayatımıza giren DirectX, Windows’un oyunlardaki başarısının temelini oluşturuyor diyebiliriz. Günümüzde MacOS işletim sistemi ile çalışan bilgisayarlar güçlü bir donanıma sahip olsa da, söz konusu oyun olduğunda en iyi performansı Windows’un sunduğu ortada.

DirectX Ne İşe Yarar?

DirectX’i en basit anlamıyla ifade etmek gerekirse; oyun geliştiricilerin donanımlara erişmesini ve böylece oyunlara ince ayar yapmasını imkan sunuyor. PlayStation veya Xbox gibi bir oyun konsolu söz konusu olduğunda oyun geliştiricilerin işleri daha kolay. Çünkü geliştirdikleri oyunları tek bir donanım için optimize ediyorlar.

Ancak bilgisayar tarafına geçiş yapıldığında binlerce farklı konfigürasyon var. DirectX’in kullanışlı olduğu yer tam olarak burası. Oyunlar bilgisayarın donanımıyla doğrudan iletişime geçerek, optimize bir şekilde çalışabiliyor.

DirectX, ekran kartı, ses kartı ve RAM gibi donanımlara düşük seviyede erişim sağlayan bir uygulama programlama arabimi yani API. DOS işletim sistemi döneminde oyunların ekran kartı ve anakart gibi donanımlara doğrudan erişimi vardı.

Windows 95’de Donanıma Doğrudan Erişim Kısıtlanmıştı

Bu durumu tehlikeli kabul eden Microsoft, Windows 95 işletim sistemi ile bazı donanımlara doğrudan erişimi kısıtladı. Bu durum oyun tarafında sorun oluşturduğu için erişimi kolaylaştırmak amacı ile DirectX geliştirildi. Yani bu teknoloji oyunlar ve donanımlar arasında bir köprü görevi yapıyor.

DirectX günümüzde oyun geliştiricilere sunulan tek API protokolü değil. Ancak Windows’a özgü olması avantaj sunuyor. Microsoft, DirectX 12 Ultimate ile PC ve Xbox Series X arasındaki çizgiyi bulanıklaştırarak oyun geliştiricilerin oyunları her platforma göre uyarlamasını çok daha kolay hale getiriyor.

Bu arada tek kullanım alanının oyunlar olmadığını da belirtelim. Kritik bir diğer alan ise yüksek çözünürlüklü videoların oynatılmasını veya düzenlenmesini sağlayan donanım hızlandırma için de DirectX teknolojisinden faydalanılıyor.

DirectX Versiyonu Nasıl Öğrenilir?

Microsoft, Windows 7 ve Windows Server 2008 R2 işletim sistemleri ile DirectX 11’i piyasaya sürmüştü. En güncel işletim sisteminde yani Windows 10 ise DirectX 12 yüklü olarak geliyor. 2021 Mart ayı itibariyle en son sürüm DirectX 12 Ultimate’dır.

Bilgisayarınızda hangi DirectX versiyonunun yüklü olduğunu öğrenmeniz için yapmanız çok kolay. Başlat menüsüne veya başlangıç ekranına girdikten sonra dxdiag yazın ve Enter tuşuna basın. Açılan ekranda sistem sekmesinin altında bilgisayarınızda kurulu sürümü öğrenebilirsiniz.

DirectX Güncelleme Nasıl Yapılır?

Windows’un güncel sürümlerinde herhangi bir dosya indirmenize gerek yok. Doğrudan Windows Update üzerinden güncelleme yapılabiliyor. Ancak yine de güncelleme ihtiyacı doğduğunda 2 farklı yol var.

1. Yöntem: Windows 7 ve Server 2008 R2 sonrasında DirectX güncellemeleri herhangi bir dosya veya paket şeklinde sunulmuyor. Bu nedenle Windows 7’den sonra piyasaya sürülen işletim sistemlerinde tek yapmanız gereken güncelleştirmeleri denetlemek.

2. Yöntem: Windows 7 ve daha eski bir işletim sistemi kullanıyorsanız, buraya tıklayarak Microsoft’un en son DirectX sürümünü yükleme sayfasına ulaşabilirsiniz.