Bilgisayar Neden Yavaşlar?

Bilgisayar Neden Yavaşlar

Günümüzde 7 milyar 924 kişilik dünya nüfusunun Y,5’i (yani 4,66 milyar kişi) bilgisayar kullanıyor. Bazı bilgisayarlar çok uzun vadeli kullanımda sorun çıkarmazken bazı bilgisayarlar ise fazla kullanımda yavaşlama, donma gibi sorunlar ortaya koyabiliyor. Peki yavaşlayan bilgisayar nasıl hızlandırılır? Siz de bilgisayarınızın sorununu çözmek ve hızlandırmak istiyorsanız aşağıdaki Microsoft Windows kullanıcıları için hazırlanan maddeleri okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Windows kullanıcısı olan herkes en az bir kez donma ya da yavaşlama gibi sorunlarla karşılaşmış olmalıdır. Bu sorunları çözmek için aşağıdaki maddeleri uygulamayı deneyebilirsiniz. Geçici dosyaları ve artık bilgisayarda gerekmeyen diğer dosyaları temizlemek için Windows Disk Temizleme yardımcı programını kullanmanızı tavsiye ederiz. Fakat her şeyden önce bilgisayarı yeniden başlattığınızdan emin olmalısınız. Ve her gün sonunda bilgisayarınızı kapatmalısınız böylece diskte bulunan geçici dosyalar silinecek ve daha fazla alan sağlanmış olacak.

Arka Planda Çalıştırılan Programlar

Yavaşlamanın en başlıca sebeplerinden birisi arka planda çalışır halde bırakılan programlardır. Arka planda çalışan programları kapatın. Bilgisayar her başlatıldığında otomatik olarak aktif hale gelen tüm TSR’leri ve programları devre dışı bırakın.

Virüs Tarayıcıları

Bilgisayarda bir virüsten koruma tarayıcınız veya başka bir güvenlik hizmet programınız bulunuyorsa, bilgisayarınızda arka planda tarayıp taramadığını kontrol edin. Taramanın devam etmesi, bilgisayarın genel performansını düşürür. Böyle bir durumda, taramanın tamamlanması için bekleyin; bilgisayarın performansı artacaktır.

Dolu Hafıza

Bilgisayara yüklenen veya açılan gerekli ya da gereksiz her program hafızayı doldurur. Sık kullanılan programların haricinde gereksiz olan programları kapatmanız veya devre dışı bırakmanız bilgisayarınızın hızını artıracaktır.

Çalışan Geçici Dosyalar

Geçici dosyaları silin. Programları çalışırken bilgisayar, geçici dosyaları sabit sürücüye alır. Geçici dosyaları silerek, bilgisayar performansını artırabilirsiniz. Geçici dosyaları ve artık bilgisayarda gerekmeyen diğer dosyaları temizlemek için Windows Disk Temizleme yardımcı programını kullanmanızı tavsiye ederiz.

Boş Sabit Sürücü Alanı

Bilgisayarınızın boş sürücü alanında en az 200,500 MB sabit sürücü alanı olmalıdır. Bu kullanılabilir alan geçici dosyalar için bilgisayarın yeterli yere sahip olmasını sağlar.

Yeni Bir Bilgisayar Almak

Bilgisayarınızın beş yaşından büyük olması değişim sürenizin geldiği anlamına gelir. Ortalama bir bilgisayarın yaşam süresi beş yıla yakındır. Genel olarak bireysel bilgisayar kullanıcıları için iki yıl, kurumsal bilgisayar kullanıcıları için ise 3 yıla yakın garanti vermektedir. Bu sürede kullanıcı hatası olmadan çıkan problemleri ücret istemeden tamir etmektedir.

Bu adımların hepsini uyguladıktan sonra hâlâ bilgisayarınız yavaşsa, bilgisayarı aldığınız yer ile iletişime geçebilir, mağazasına giderek yardım isteyebilirsiniz. Eğer garanti süreniz dolmuş ise ulaşabildiğiniz iyi bir teknik servisten yardım isteyebilirsiniz. Çünkü bu maddeleri tam olarak giriş yaptıktan sonra hâlâ bilgisayarınız yavaş ise donanımsal bir arızası olma ihtimali yüksektir.

Ama teknoloji o kadar çabuk gelişiyor ki yeni bir işletim sistemi veya oyunlar sürekli yeni cihazları çalıştırmaktadır. Çözüm olarak bazı kullanıcılar bilgisayarlarında ekran kartı, RAM ve SSD disk yükseltmeleri yaparak değişim süresini biraz daha ileriye döndürmektedir. Fakat ne kadar yükseltme yapılsa da yeni cihazlar eskilerine göre daha az problem çıkaracağından yenisi ile değiştirmek tavsiye edilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir