
Bilim insanları atmosferden etkilenmeyen lazer sinyali göndermeyi başardılar.
Faz Stabilizasyonu Teknolojisi Kullanıldı
Avustralya‘lı bilim insanlarının geliştirdiği faz stabilizasyonu teknolojisi ile uzaydan dünyaya kesintisiz bir lazer sinyali gönderildi. Atmosfer parazitlerinden etkilenmeyen bu lazer sinyali, uydulardan daha hızlı ve istikrarlı veriler alınmasına imkan sağlayacak.
Uluslararası Radyo Astronomi Araştırma Merkezi (ICRAR) ve Batı Avustralya Üniversitesi‘nde görev yapan bilim insanları, dünyada ilk kez lazer sinyalini atmosferde kesintisiz bir şekilde aktararak rekor kırdılar.
Araştırmacılar yeni rekor için Avustralya ve Güney Afrika’da milyar dolarlık maliyetlerle inşa edilecek Square Kilometre Array (SKA) teleskobu için geliştirilen faz stabilizasyonu teknolojisini kullandı.
Uydulardan Kesintisiz Eş Zamanlı Veri Alınabilecek
Lazer sinyalininin atmosferde kesintisiz olarak aktarılması, yapay uydulardan eş zamanlı veri aktarımı sağlanmasına ve bu uyduların yeraltı su seviyesini ve maden yataklarını istikrarlı bir şekilde incelenmesine imkan sağlayacak.
Daha önce aktarılan lazer sinyallerinde, atmosfer parazitleri nedeniyle eş zamanlı veri aktarımı yapılamıyor ve sinyal kalitesinde düşüş yaşanıyordu. Faz stabilizasyonu teknolojisi ile lazer sinyali sanki ortada bir atmosfer yokmuş gibi davranıyor ve atmosfer türbülansını 3 boyutlu düzenleyerek eş zamanlı veri aktarımı sağlıyor.
Kesintisiz lazer sinyali, yüzlerce kilometreden oluşan hava değişimi verilerini dünyaya daha hızlı ve daha doğru bir şekilde aktarılmasını sağlayacak. Son derece hassas bir ölçüm aracı olacak bu sinyal, daha önce aktıralan sinyallere göre daha düşük maliyete sahip olacak.
Yeni Teknoloji İle Fiziğin Temelleri Keşfedilecek
Araştırmada önemli bir yere sahip olan Dr. Sascha Schediwy, faz stabilizasyonu teknolojisinin kırdığı rekorla ilgili şu açıklamayıyaptı; “Uzayda bir uyduya ve Dünya’da bu optik sürücüye sahipseniz, fiziğin temellerini keşfetmeye başlayabilirsiniz. Teknolojimiz, Albert Einstein’ın genel görelilik teorisini test etmeye ve temel fiziksel sabitlerin zamanla değişip değişmediğini gözlemlemeye yardımcı olacaktır.”